Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Megalakult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

Az Országgyűlés egyik korábbi és egyhangúlag elfogadott határozata alapján, október 10-én megalakult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT). Célja, hogy elősegítse a fejlődési alapelvek és feladatok meghatározását, illetve, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a jövő nemzedékek érdekeit. A 32 tagú testületben az öt parlamenti párt szakpolitikusai, a tudományos, a civil- és érdekképviseleti szervezetek, valamint az egyházak delegáltjai vesznek részt.
A Tanács elnöke Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Társelnökök: Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának MDF-es elnöke, Láng István akadémikus és Papp Zoltán orvosprofesszor. A Tanács tagjai között van Náray-Szabó Gábor és Vida Gábor akadémikus is.
A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács céljai:
– A magyar társadalomban uralkodó viszonyok újragondolása, az igazságosság, a kölcsönös nagylelkűség, a megértés, a békesség, és az együttműködés jegyében.
– Olyan erkölcstudatos értékrend kialakítása, amelyben a döntéshozók nem kerülhetik ki a jövő nemzedékek érdekeinek figyelembevételét.
– A társadalom, a gazdaság, a természeti környezet harmóniájának és az erre épülő fejlődés kereteinek megteremtése.
– Híd létesítése a politika a civil társadalom és a gazdaság szereplői között, országos és helyi szinten egyaránt.


Dr. Szili Katalin köszöntője

A Parlamentben megtartott alakuló közgyűlésre meghívást kapott a Magyar Lupus Egyesület is, a szervezetet szavazati joggal Purgel Zoltán képviselte. Dr. Szili Katalin – az Országgyűlés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnökének – köszöntője után Láng István akadémikus tartott előadást „A Brundtland Bizottságtól napjainkig” címmel. Ezután Gyulai Iván ökológus „A fenntartható fejlődés, mint korunk kihívása” címmel tartott előadást. Schmuck Erzsébet titkárságvezető tájékoztatta a civil szervezetek delegáltjainak megválasztását segítő folyamatot, majd rövid szünet után a Parlament Vadász termében kezdődött az alakuló közgyűlés.
A szociális ügyekkel, illetve egészségüggyel foglalkozó civil szervezetek Dr. Rosivall László egyetemi tanárt, a Magyar Vese Alapítvány elnökét és Dr. Papp Zoltán Professzor Urat választották meg a tanács képviselőinek. Ezúton is gratulálunk, s sikeres munkát kívánunk!

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató