Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

A Lupusz Világnapját ünnepeltük Szegeden

2004 óta minden év május 10-e a lupusz világnapja. A nemzetközi összefogás célja, hogy tájékoztassuk az orvosokat, betegeket és a nyilvánosságot a lupuszról, hogy növekedjen a lupusz kutatás finanszírozása világszerte, hogy úgy beszéljenek a lupuszról, mint egy jelentős közegészségügyi problémáról. A lupusszal élő emberek jól tudják, hogy melyek azok a dolgok, amelyekkel szembe kell nézni nap mint nap.
Egyesületünknél ez volt az első alkalom, hogy nem Budapesten szerveztünk programot. Szegeden tartott rendezvényünk igazolta, hogy szükség van arra, hogy vidéken is tartsunk programokat. Lupusz Világnapi programunknak a Somogyi Könyvtár adott helyet.
A Lupusz Világnapi program vidám városnézéssel kezdődött, rendezvényünkre ellátogató vendégek a városnéző kisvonattal még jobban megismerhették Szegedet.
A városnézést követően az orvosi előadások kezdődtek, mindkét előadónk a Szegedi Tudományegyetemről érkezett, s úgy gondolom, hogy minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a legjobb előadókat sikerült megnyernünk ezekre a témákra, s nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy elvállalták felkérésünket.
Első előadónk Dr. Kovács László intézetvezető egyetemi docens Úr volt a Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Reumatológiai Klinikáról. Docens Úrtól egy átfogó előadást hallhattunk, a Lupusz – az ezerarcú betegség címmel. Docens Úr az előadást követően válaszolt feltett kérdéseinkre.
Második előadónk Prof. Dr. Sonkodi Sándor emeritus egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora volt, a Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikáról. Professzor Úr az SLE vese érintettsége címmel tartott értékes előadást, majd válaszolt feltett kérdéseinkre.
Az orvosi előadások után Lupusz Totó játékunk következett, értékes ajándékok leltek gazdára.
Az orvosi előadásokat videóra rögzítettük, hogy azon tagjaink is meg tudják nézni, akik a távolság vagy egészségügyi okok miatt nem tudtak eljönni betegfórumunkra. A filmeket a stúdió utómunkálatok után publikáljuk weblapunkon és DVD kiadványt készítünk.
2015-ben – folytatva a hagyományt – Debrecenben fogjuk megrendezni Lupusz Világnapi programunkat, május 10-én (vasárnap). Ide is sok szeretettel várjuk a betegtársakat, részletes programunkat hamarosan publikáljuk.


Városnézés


Városnézés


Dr. Kovács László egyetemi docens


Prof. Dr. Sonkodi Sándor egyetemi tanár


Lupusz Totó eredményhirdetés

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató